Fotograf – Valokuvaaja – Photographer

books-banner.jpg

Published books.

Foto: Linus Lindholm | Kuvat: Linus Lindholm | Images: Linus Lindholm

 

Mickes vilda (2018)

Mickes vilda – tredje boken i Michael Björklunds kokboksserie

I ett stilla duggregn befinner sig Michael Björklund på älgjakt. Den åländska mästerkocken upplever jaktens magi när stunder av rogivande tystnad varvas med rejäla adrenalinkickar.

I Mickes vilda tas olika styckningsdelar till vara. Likaså tillagas olika villebråd. Ätbara bär, svampar och växter förvandlas till läckra rätter. Dessutom ingår tips på hur drycker framgångsrikt kombineras med vilt. Skogen och naturen är fyllda av matskatter. Det handlar om att plocka, samla och ta tillvara läckerheter som naturen bjuder på. Det handlar också om att njuta av naturen.


Mickes söta (2017)

Välkommen på ett storslaget kaffekalas där mästerkocken och matfilosofen Michael Björklund och hans mamma Ritva bjuder på mjuka kakor, spröda drömmar och en förtjusande marängtårta. Häng med till ett trendigt Stockholmskonditori där Micke lär sig dekorera maffiga tårtor. Följ också med till anrika godisfabriker och nya glasstillverkare.

I den här boken varvas syndigt goda chokladfondanter med knäckiga bärpajer. Självklart svänger Micke också ihop en smarrig Ålandspannkaka.

Låt dig inspireras av recept på ljuvliga desserter som sätter guldkant på middagen och får gästerna att jubla.


mickesfisk_thumb.jpg

Mickes fisk (2016)

I Mickes fisk delar matfilosofen och mästerkocken Michael Björklund med sig av både enkla och mer avancerade recept. Han lär dig filea, röka och konservera. Han reder också ut hur såser och rätter kombineras bäst.

Följ med Micke i en öppen fiskebåt ut på ett stormigt hav för att vittja sikfällor. Häng med in till ett litet, inpyrt fiskrökeri där han bland vita rökmoln och i en kraftig rökdoft lär sig hur böcklingen får sin vackra gyllene färg. Välkommen med på en flärdfull provsmakning av en exklusiv, mytomspunnen kaviar.

I kokboken varvas spännande fisketurer med Mickes digra fiskkunskaper som han samlat på sig ända sedan barnsben när han stod på en brygga med kastspöet i handen. Här kombineras läckra recept med stämningsfulla bilder från Mickes möten med hängivna yrkesfiskare.

Låt dig inspireras av utsökta recept som passar både vardag och fest.


Project Liv (2016)

Boken utgår från de långtidssjuka familjernas behov, men kan tas fram av vem som helst en regnig och tråkig dag, både på sjukhus och hemma.

Lek, pyssel och mat är formgiven av Magnus Lindström, fotograferad av Linus Lindholm mfl. och producerad av Johanna Stenback. Vi har med hjälp av många inspirerande kreatörer så som stjärnkockarna Paul Svensson och Michael Björklund, matbloggaren och stylisten Anna Granér, BUU-programledaren och pysslaren Hanna Enlund, bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse, utepedagogen Ida Kronholm och dramapedagogerna Dialog - ett dramapedagogiskt kollektiv och Malin Olkkola samlat lekar, recept och pyssel. Därtill har föräldrarna Mika Eklund och Linda Ramadani, programledaren och extremsportaren Aron Andersson och flickan med sitt tredje hjärta Julia Sundqvist bidragit med sina tankar om att leva med långtidssjukdom.


Lyckan är en gammal gård (2014)

Många drömmer om att få bo i ett gammalt trähus med själ och snickarglädje. Här möter vi femton familjer som förverkligat den drömmen och berättar hur det gick till när de hittade sina hus.

Boken är en kärleksfull beskrivning av den byggnadsvård som bedrivs i gårdarna intill Stundars museum i Korsholm. Ett helt bostadsområde med enbart rivningshotade österbottniska bondgårdar började byggas upp här på 1970-talet. Pionjärernas idé var unik i Finland och beskrevs som så vansinnig att den var intressant.

Vi får vandra runt bland allmogemöbler, schabloner, rödmyllade stockväggar, härbren, mormorsrabatter, hönor och hästar. Och Stundarsborna ger generöst med tips och inspiration till den som står i beråd att renovera ett gammalt hus eller som kanske drömmer om att göra det.


Mat så in i Norden (2013)

Mat så in i Norden är en matresa genom Sverige, Finland, Norge och Danmark tillsammans med åländska kocken Michael Björklund och redaktören Sonja Kailassaari. Under resan träffar vi några av Nordens främsta kockar, bagare och matproducenter, bl.a. Paul Svensson, Leif Mannerström och Esben Holmboe Bang, som bjuder på sina bästa recept.

Boken Mat så in i Norden gjordes i samband med inspelningen av tv-serien med samma namn. Tillsammans med ett filmteam reste programledarna Sonja Kailassaari, Michael Björklund och bokens författare Kenneth Nars runt i Norden för att hitta intressanta smakupplevelser. Vi har bl.a. grävt i den gotländska jorden efter vit sparris, fiskat jättelika skreitorskar och dykt efter hästmusslor på Lofoten och tillrett en herrgårdsmiddag i sydöstra Finland.